Oorlogsschrijver en militairen van de 101ste Airborne te gast op het Elde College
- (Tweetalig) vwo, (tweetalig) vwo/havo en havo/vmbo-t
- Airborne
- Algemeen
- herdenking
- lezing tweede wereldoorlog
Schrijver Denis van den Brink hield afgelopen dinsdag een lezing voor de derde- en vierdejaars leerlingen van tweetalig vwo in aanwezigheid van 31 huidige militairen van de 101st Airborne. Denis van den Brink is een Franse schrijver die twee boeken schreef over de slag bij Carentan, Normandië in juni 1944. Deze veldslag vond plaats tussen de Amerikaanse 101st Airborne en de Duitse Kampfgruppe von der Heydte. De Amerikanen konden met hun overwinning de beide Amerikaanse landingsstranden (Utah en Omaha) samen laten komen.
Na de lezing vertelden de vierdejaars leerlingen over hun geschiedenisprojecten in het derde jaar. Met hun bezoeken aan Eerde, Sint-Oedenrode en Schijndel lieten zij zien wat voor hen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog inhoudt. Met name het huidige contact met familieleden van gesneuvelde militairen maakte een grote indruk op de aanwezige Amerikaanse militairen. Daarnaast liet Cas Schellekens een bajonet zien die zijn overgrootvader had gevonden op de dropzone van de 101st Airborne in 1944. Ook het verhaal van het gevonden machinegeweer van een Amerikaanse B17 bommenwerper werd door de vierdejaars leerlingen verteld.
Na afloop waren er lange gesprekken met de militairen. Ieder van de Amerikanen kreeg een handgemaakte Schijndelse klomp met een persoonlijke noot van een vierdejaars leerling. Alle leerlingen ontvingen een badge van de 101st Airborne. Al met al werd duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog ons na laat denken over wat vrijheid betekent en waarom herdenken waardevol en zinvol is in de huidige tijd.