Leerlingen leren duurzaam koken met project ‘Verspilmenietjes’
(Tweetalig) vwo, (tweetalig) vwo/havo en havo/vmbo-t
Algemeen
Schijndel
vmbo/ praktijkonderwijs
Dinsdag 4 november 2025
Leerlingen van het Elde College zijn onlangs gestart met het project Verspilmenietjes, waarin bewust omgaan met voedsel, gezond koken en samenwerken centraal staan. De aftrap vond plaats in het praktijklokaal van de school, waar leerlingen uit leerjaar 4 kader beroeps een presentatie verzorgden voor leerlingen van tweetalig vwo.
Tijdens de presentatie vertelden de leerlingen over hun opleiding, demonstreerden hoe je kunt koken met producten die bijna over de datum zijn en lieten zien hoe zij in de keuken bewust omgaan met voedselverspilling en plastic. Het was een inspirerende introductie waarin duidelijk werd hoe duurzaamheid ook binnen de school een belangrijke rol speelt.
Na deze aftrap gingen de leerlingen van tweetalig vwo zelf aan de slag. Ze ontwierpen een menukaart voor een gezonde én duurzame avondmaaltijd, rekening houdend met de vijf adviezen voor gezonde voeding en de Schijf van Vijf. Thuis bereidden de leerlingen hun gerechten, eventueel met hulp van ouders of broers en zussen, en legden het proces vast in een vlog. Daarnaast maakten ze een kort verslag en sloten af met een korte video van het eetmoment.
Naast praktische vaardigheden en kennis over duurzame voeding, leren de leerlingen ook van elkaar. Het brede opleidingsaanbod van het Elde College weerspiegelt een kleine samenleving, waarin mensen met verschillende achtergronden en niveaus samenwerken. Op deze manier biedt het project Verspilmenietjes een waardevolle, leerzame en plezierige ervaring.