Programma

Lichamelijke opvoeding als examenvak gaat verder dan de normale gymlessen. In het derde en vierde jaar op mavo krijg je 1,5 uur per week extra bewegingsonderwijs, vooral gericht op de praktijk. Daarbij ga je dieper in op de volgende drie onderdelen:

  1. Bewegen: je vergroot je vaardigheid in turnen, dansen, atletiek, tennis, klimmen, jongleren, zelfverdediging en een aantal spelen.
  2. Bewegen en regelen: je vervult de taak van scheidsrechter, coach en toernooi- of wedstrijdorganisator. Daarbij leer je bewegingssituaties op gang brengen, op gang houden, bewaken, beoordelen, aanpassen en organiseren.
  3. Bewegen, gezondheid en samenleving: je doet achtergrondkennis op over sport en bewegen. Bijvoorbeeld over de relatie tussen bewegen en gezondheid, mindervalidesport, eerste hulp bij sportongelukken en het verbeteren van je eigen fitheid.

Daarnaast voer je een stageopdracht uit, bijvoorbeeld binnen je eigen sportvereniging. En je gaat op snowcamp, om je te oriënteren op sportieve activiteiten in het buitenland. In Oostenrijk leer je (beter) skiën en snowboarden, en alles over wat je hartslag doet op hoogte, lawinegevaar, de pisteregels en het organiseren van activiteiten. LO-2 is een officieel examenprogramma, dus je sluit het vak af met een cijfer dat meetelt voor het eindexamen.

Past LO-2 als examenvak bij jou?

Je hoeft geen uitstekende sporter te zijn om LO-2 als examenvak te kiezen. Gewoon goed mee kunnen doen tijdens gym is genoeg. Het is wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in sport én in de achtergrond ervan. En dat je het leuk vindt om leiding te geven en dingen te organiseren. Twijfel je of LO-2 bij jou past? Vraag advies aan je gymdocent!